Kablar i gatan. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Webbtjänst ska rädda kablarna

Avgrävda ledningar och kablar kostar samhället flera hundra miljoner kronor varje år. Men nu ska en nystartad webbtjänst underlätta för den som gräver att veta var ledningarna i marken finns.

I Västra Götaland har tjänsten varit i gång en dryg månad och redan har 600 frågor ställts till databasen. Ledningskollen heter webbtjänsten och det är Post- och telestyrelsen som står bakom.

– Målet är att kostnaden för skador och avgrävningar ska minska och vi ser redan från vår pilotverksamhet att antalet skador också har minskat, säger Rita Hammarstedt, projektledare på Ledningskollen.

Avgrävda ledningar ställer till problem - till exempel blev i förra månaden 400 hushåll i Hisings Backa i Göteborg utan tv, telefon och internet på grund av en avgrävd kabel. Enligt Post- och telestyrelsen kostar sådana här kabelbrott samhället hundratals miljoner varje år.

– Så det är ett ganska stort problem i dag, säger Rita Hammarstedt. Och då har vi inte räknat med tredjepartskonsekvensen vad gäller avbrott och störningar.
 
Ledningskollen fungerar så här: den som planerar att gräva på en viss plats ritar in det aktuella området på en karta. En automatisk förfrågan skickas till alla ledningsägare som angett att de har ledningar och kablar i området. Den som ska gräva får kontakt med ledningsägaren och risken för skador minskar.

– Exakt hur mycket är svårt att säga, men Skanova som är en av Sveriges största ledningsägare är nöjda och har sett en minskning, säger Rita Hammarstedt.

Men ett problem i Västra Götaland är att det är få ledningsägare som registrerat sig, bara 30 stycken hittills. Därför kommer Post- och Telestyrelsen snart göra ett besök i länet för att få fler ledningsägare att gå med.

– Det här är till nytta för hela samhället. Att reducera antalet grävskador gynnar alla, både kommuner, privata aktörer och den vanliga människan, säger Rita Hammarstedt.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista