Svårt få praktik för arbetslösa

"Vi kommer att se att den minskar"
1:30 min

Möjligheterna för nyarbetslösa att gå på arbetspraktik kommer att minska rejält under 2011. Detta efter nya direktiv från regeringen. Istället ska extra pengar skjutas till långtidsarbetslösa.

– I år kommer det inte vara lika möjligt att komma ut på arbetsmarknadspolitiska program under den första tiden av sin arbetslöshet, säger Per Olsson, marknadsområdeschef för Arbetsförmedlingen i Göteborg.

Regeringens nya direktiv innebär att nyarbetslösa kommer att ha mindre möjligheter att använda sig utav arbetspraktik för att få jobb. Istället ska det satsas mer på långtidsarbetslösa och personer med funktionsnedsättning. Orsaken till omprioriteringen är enligt Per Ohlsson en positivare syn på arbetsmarknaden.

– Det finns betydligt fler jobb att söka nu än för två år sedan. Och för nyarbetslösa handlar det mycket om att söka jobb på den öppna marknaden, säger Per Olsson.

Under 2010 gick nästan 3000 nyarbetslösa i Göteborg på arbetspraktik. Och nästan hälften hade jobb tre månader efter praktiken. För alla under 25 år kommer möjligheten till arbetspraktik att finnas kvar - om man är arbetslös i fler än tre månader. Men för övriga krävs det cirka 15 månaders arbetslöshet för att få rätt till en praktikplats.

– Nu är ambitionen att den nuvarande arbetsmarknaden ska lyckas ta upp de som bli arbetslösam säger Per Olsson.

Ni anser att det inte längre finns ett stort behov av arbetspraktik?

– Det är regeringens bedömning att man i den här uppåtgående konjunktur ska satsa extra på långtidsarbetslösa, så att även de får chansen att komma in på arbetsmarknaden.

Samir Bezazzi
samir.bezazzi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".