Anna-Lena Holberg. Foto: Svante Karlsson.
LERUM

Företag får chans att utmana kommunen

1:32 min

Lerum har infört en så kallad utmaningsrätt som ger företag och organisationer chansen att överta kommunala verksamheter - om de kan visa att de skulle kunna göra jobbet bättre.

Kommunen är den första i Göteborgsområdet att införa utmaningsrätt.

– Genom att utmanas, både av interna medarbetare och externt, tror jag att man vässar sig och ser över sin verksamhet. Det är ett sätt att utvecklas, säger Anna-Lena Holberg, ördförande för kommunstyrelsen.

Tanken är enkel: om du tror att du sköta kommunala verksamheter bättre än kommunen så är du välkommen att bevisa det. Och har du rätt får du ta över verksamheten. Modellen kallas utmaningsrätt och har efter åtta år i Sverige kommit till Lerum.

– På kommunens hemsida kan man fylla i vem man är och vilken verksamhet man vill utmana, säger Hans-Erik Arvidsson, som jobbar med upphandling inom Lerums kommun.

Utmaningsrätten finns i 39 kommuner runt om i landet, och nyttan med modellen har debatterats.

När det gäller Lerum har det i dagsläget kommit in två förslag: ett som rör kommunens bemanning av förskolevikarier, och ett som handlar om hur kommunen ska tvätta sina bilar på ett mer miljösnålt sätt.

– Sedan får den sektor som i dagsläget sköter den utmanade verksamheten lämna kommentarer om hur rimlig utmaningen är. Efter det får kommunstyrelsen godkänna förslaget, säger Hans-Erik Arvidsson.

Och förhoppningen är att så många företag och organisatinoer som möjligt ska välja att utmana kommunen.

– Vi hoppas att vi ska bli utmanade företag. Om det blir så att kommunstyrelsen sedan accepterar en utmaning så ska det upphandlas och då har alla företag chansen att lägga anbud, säger Anna-Lena Holberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista