Bakläxa för Alingsås skolor

1:25 min

Alingsås kommun jobbar inte tillräckligt bra för att fler elever ska nå målen i skolan. Det konstaterar skolinspektionen i en rapport efter att ha granskat alla skolor i kommunen.

– Det är klart att skolinspektionen ska titta om vi utför det uppdrag som vi är satta att göra och det gör vi ju inte och därför måste vi ta det här allvarligt. Så fort en elev har problem att nå målen då ska vi försöka på ett nytt sätt och där är vi inte riktigt hundraprocentigt professionella tror jag, säger Sören Pettersson, biträdande barn- och ungdomschef i kommunen.

Det skolinspektionen är kritisk mot är att Alingsås kommun inte följer upp kunskapsresultaten tillräckligt bra, vilket innebär att de får svårt att avgöra vilka insatser som behövs för att fler elever ska kunna nå målen. Dessutom görs det inga ordentliga analyser på en övergripande nivå.
– De analyser som vi gör nu behåller vi i huvudet på oss själva på något sätt. Jag tror att de har rätt i det att vi ska dokumentera bättre och göra kraftigare handlingsplaner.

Extra anmärkningsvärt tycker skolinspektionen det är att bristerna uppmärksammades redan vid deras förra granskning 2006. Då handlar det bland annat om att varje elevs kunskaper ska följas upp i varje enskilt ämne.
– Det konkreta svaret är helt enkelt att vi inte har kommit längre än såhär som vi har nu. Det är en lång process att komma fram och vi är på väg. Resultaten för våra elever i Alingsås ligger en bra bit över snittet i landet, och det gjorde de inte för fem år sen så vi ser ändå att vi har kommit framåt och blir bättre. Men vi är ju inte nöjda förrän vi är framme vid hundra procent, säger Sören Pettersson.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista