Lars Klevensparr. Foto: SR.
FLYKTINGFÖRVARING

Polismästaren vill JO-anmäla - sig själv

"Jag bara väntar att något går fel."
1:58 min

Polismästare Lars Klevensparr överväger att JO-anmäla sig själv. Problemet med flyktingar som av olika skäl inte kan vara i Migrationsverkets förvar är så akut att han fruktar för flyktingars liv.

Just nu sitter en man i en polisarrest här i Göteborg eftersom han av olika säkerhetsskäl inte kunde vara kvar på Migrationsverkets särskilda flyktingförvar någon mil härifrån. Lars Klevensparr säger att mannen är självmordsbenägen och suttit i polisarresten i närmare 25 dygn.

– Jag som är ytterst ansvarig för detta bara väntar på att något går riktigt fel. Jag har pratat med kriminalvården och migrationsverket och ingen vill ta på sig ansvaret. Jag har till och med övervägt att anmäla mig själv till justiteombudsmannen, säger Lars Klevensparr, som är chef för polisen i Storgöteborg.

Klevensparr är ute efter en rättslig prövning av situationen.

– Det blir det säkert den dagen när någon i förvarstagen möjligen lyckas ta sitt eget liv eller kommer till allvarlig skada. Det är detta jag försöker hindra och det är därför jag uttrycker mig så kraftfullt.

I en polisarrest kan det förutom takbelysning finnas en madrass på golvet som enda inredning. Normalt får en person finnas här i högst fyra dygn.

Sen i höstas har till exempel ett tiotal personer från Migrationsverkets flyktingförvar suttit i polisens arrester i Göteborg.

Problemet med att flyktingar sitter under långa perioder i polisarrester i väntan på avvisning, väntas också framkomma i en statlig utredning om några veckor.

Men det spelar ingen roll för Lars Klevensparr, som starkt funderar på att anmäla sig själv till Justitieombudsmannen.

– Jag vill att justiteiombudsmannen helt enkelt sätter ner foten och ger oss vägledning. Han uttalar sig i kraftfullt i andra sammanhan och skulle även kunna göra det i detta fall. Det är polisen som har ansvaret, men jag tror inte att lagstiftarna hade tänkt sig att polisen skulle hantera så många förvarstagna personer och framför allt inte under så långa tidsperioder.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".