Tröga hyresförhandlingar i Västsverige

1:36 min

Årets hyresförhandlingar i Västra Sverige är långt ifrån klara. Att förhandlingarna går trögt kan bland annat bero på mutskandalen, menar hyresgästföreningens chefsförhandlare.

Hittills har Hyresgästföreningen lyckats sluta avtal med sju allämännyttiga bostadföretag i Göteborgsområdet. Men i Göteborgs stad är det bara Bostadsbolagets hyresgäster som fått nya hyror.

– Främsta orsaken i Göteborg kan möjligen vara oegentligheterna som har varit i Poseidon och Familjebostäder och som kanske gjort att företagen har avvaktat lite grann, säger chefsförhandlare Göran Moberg på Hyresgästföreningen i Göteborg.

Det är fortfarande ett tiotal allmännyttiga bostadsföretag som inte har slutit avtal om nya hyror med Hyresgästföreningen.

Bland dem Poseidon som kräver drygt två procent i hyreshöjning och Familjebostäder som ännu inte har lämnat några konkreta hyreshöjningskrav.

De avtal som är klara innebär hyreshöjningar på mellan 1,35  och 2,5 procent.

På den privata sidan vill Fastighetsägarna i Göteborg höja hyror med 5.5 procent.

– Orimligt höga krav säger Göran Moberg. Det är alldelles för högt och det är därför som det går extra trögt. Men vi får väl se om vi kan få en uppgörelse. Ambitionen är att försöka få en lokal uppgörelse. I annat fall så får vi gå till hyresnämnden om vi inte kan komma överrens.

Vad tycker du låter rimligt?

– Det är det vi kom överens med Bostadsbolaget om, där vi hamnat på mellan 1,25 och 2,25 procent. Det är någonstans där vi tycker att det skulle ligga.

Vad händer med de retroaktiva hyrorna om hyresförhandlingarna drar ut på tiden?

– I Bostadsbolagets fall så blev det en retroaktiv månad, men om vi träffar ett avtal i februari, så gäller hyreshöjningarna från första mars.

Hur realistiskt är det att ni träffar ett avtal i februari?

– Som det ser ut i dag så ser det mörkt ut, men ibland så kan det gå fort.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista