Anders Westgerd är nöjd med Anna Gasmis restaurang. Foto: Maria Wendehög /Sveriges radio.

Fler krogar öppnar för rullstolar

1:35 min

Åtta krogar i Göteborg har det senaste halvåret gjort om och blivit tillgängliga för rullstolsburna gäster.

Det är resultatet av den kampanj som Göteborgskooperativet för Independent Living, GIL, startade i augusti. Resultatet blev över förväntan tycker verksamhetsledaren Anders Westgerd.

– Av de otillgängliga vi hängde ut är det åtta som gjort nånting. Just nu sitter vi här på en restaurang på Viktoriagatan, en som tidigare inte var tillgänglig, men som nu gjort nånting åt det och skaffat en portabel ramp så man kan ta sig in och ut. Det kunde man inte tidigare, säger han.

Vad var ambitionen när ni satte igång?
– Jag hade ambitionen att väcka en debatt, men trodde inte det skulle bli så stor förändring som det faktiskt har blivit, säger han.

Kampanjen blev framgångsrik. Men sättet man bedrev den på har inte sällan väckt ilska även hos de krögare som senare gick med på att handikappanpassa restaurangingången. Anna Gasmi blev minst sagt arg när hon förra veckan upptäckte att det på restaurangdörren satt ett klistermärke med överstruken rullstol på.

– För mig kändes det som att jag inte brydde mig om det. Men jag hade inte fått chansen att visa att det spelade någon roll. Men nu är det över.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista