Foto: Arkivbild/Sveriges Radio.

Isgator ställer in bussar

1:28 min

Västtrafiks stombussar klarar inte av de hala gatorna. Det tvingar trafikbolagen att helt ställa in turer. Speciellt drabbade är boende i de östra stadsdelarna som åker med linje 17.

– l Björkekärr och vid Östra sjukhuset har vi ganska kuperad terräng, och snöröjer man inte på en gång så blir det svårt för den här typen av fordon att ta sig fram. Man står bara och slirar i backarna, säger Hugo Lepik, affärsområdeschef på Västtrafik.

Stombussarna är Västtrafiks längsta bussar och trafikerar linjerna 18,19, 16 och 17. Under vintern har boende klagat över att bussarna antingen är försenade eller att de inte dyker upp alls.
– I vissa situationer har vi tvingats köra andra vägar och då trafikerar vi inte den ordinarie vägen. Står man då vid en hållplats som hoppats över upplevs det som att bussen försvinner. Och ibland har vi inte vågat köra alls då vi inte vill bli stående och blockera vägen för andra, säger Hugo Lepik.

För att komma åt problemet vill Västtrafik att stombussarnas linjer ska bli prioriterade av snöröjarna.
– Vi har en dialog med Göteborgs stad och väghållarna och försöker hitta en modell där vi kan vi extra hög prioritet på just dessa vägar, säger Hugo Lepik.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista