Stopp för flyktingar i fylleceller

9:03 min

Flyktingar som riskerar skada sig själva eller andra ska inte längre placeras i polisens fylleceller i Göteborg. Kriminalvården kommer nu istället att upplåta plats på Skogomeanstalten på Hisingen.

– Vi har brottats med platsbrist under en längre tid på häktet i Göteborg. När såna här tjänstemannabeslut kommer från Migrationsverket har vi nödgats säga nej. För att nu få en lite mer varaktig lösning på problemet har vi efter ett möte igår lyckats lösgöra ett antal platser på Skogomeanstalten, säger Christer Krohn, chef för häktet i Göteborg.

Flyktingar som bedömts som säkerhetsrisker har kunnat sitta ibland i veckor i polisens fylleceller trots att ingen egentligen får sitta där i mer än 96 timmar. Vanligtvis har det handlat om människor som varit avvisningshotade. Polisen har länge velat haft en ändring men kriminalvården har saknat utrymme.

– Det är ju ett tryck på anstaltsplatser runt om i Sverige så det är nästan omöjligt säga hur långvarigt det här blir. Men vi får lösa den akuta situationen just nu, sen varaktigheten får jag återkomma till.

Häktets chef Christer Krohn riktar stark kritik mot Migrationsverket som bestämmer vilka flyktingar som ska placeras i kriminalvårdens lokaler. Placering ska vara temporär och kortvarig. Ändå har det i vissa fall gått flera veckor. Och egentligen ska inte flyktingar som tas i förvar placeras i Kriminalvårdens lokaler.

– Kriminalvården ska inte ta hand om den typen av intagna som de förvarstagna som är självmordsbenägna utgör. Det är inte vårt uppdrag utan det är egentligen Migrationsverkets uppdrag att hantera den situationen.

- Migrationsverket gör uppenbarligen fel enligt lagstiftarens mening när man på grunderna att någon person är deprimerad och självmordsbenägen placerar personen i en lokal utanför förvaret som utgörs av ett häkte eller en polisarrest och naturligtivs även en anstaltsplats på ett fängelse. Där är lagstiftaren väldigt klar och tydligt och det finns åtskilliga domar som beskriver det här fenomenet. Ändå upprepas det gång på gång från Migrationsverkets sida, säger Christer Krohn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista