Arkivfoto: Peter Stenberg/SR.

Bygge stoppat vid Stora Torp

1:21 min

Stadsbyggnadskontoret har tillfälligt stoppat arbetet med det nya bostadsområdet vid Sveriges radios och Sveriges televisons gamla tomt vid Delsjövägen.

Anledningen är att konsulten, arkitektkontoret White, under arbetets gång jobbat både för Stadsbyggnadskontoret och för Norra Älvstrandsbolaget som ska uppföra det nya bostadsområdet på tomten. Det innebär en jävssituation.

– Arbetar man åt oss kan man inte ta uppdrag för beställaren i samma planärende, säger Anna Bertilsson, tillförordnad stadsbyggnadsdirektör.

Det blir en jävsituation?
– Ja om detta får fortgå och påverka planens innehåll, då är man klart i riskzonen för en jävsituation.

Nu kommer hela processen med bygget vid Delsjövägen att tas om ifrån det så kallade samrådet. Det är den punkt i planarbetet då alla berörda kan yttra sig om det blivande bostadsområdet.

Det är 400 lägenheter som planerats på tomten. Gator har döpts efter radio och tv-legendarer och en hel del av denna precisa planering får göras om. Planarbetet blir nu minst tio månader försenat och Anna Bertilsson är självkritisk.
– Vi har en del att arbeta med. Vi trodde att vi hade våra riktlinjer på plats och att våra avtalstexter med konsultfirmorna var tydliga. Men vi har tydligen något att arbeta med där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista