göteborg filmfestival

Håkan i fokus i ny dokumentär

1:34 min

Idag startar Göteborg filmfestival och innan den är slut kommer ungefär 450 olika filmer från 70 olika länder ha visats. Men det handlar inte bara om färdiga filmer.

– Filmen är ju inte ens färdiginspelad än, säger Björn Färvremark.

Torbjörn Martin sammanfattar känslan av att visa upp något som inte ens är i närheten av klart.

– Det är jätteläskigt.

Tillsammans med John Boisen började de filma till sin dokumentär i höstas.

– Då hade ju inte hysterin börjat riktigt än, så det är ju någonting som också hände, vi såg det liksom explodera, om man säger, i och med att skivan släpptes, säger Torbjörn Martin.

Efter att ha gjort musikvideon till River en vacker dröm har de följt Håkan Hellström och det de själva kallar hysterin kring honom.

– Signeringen som var på Bengans, på Stigbergstorget där, det var helt galet och det ville man skildra på något sätt, säger Björn Fävremark.

De tre killarna har olika bakgrund men en hel del gemensamt. De bor alla i Göteborg och även om de har delvis olika ansvar i projektet är de alla medregissörer den här gången. Men filmen är långt ifrån färdig – på filmfestivalen blir det en work-in-progress-visning och ett samtal där besökarna får se olika klipp.

– Jag tror det kan vara intressant att göra en work-in-progress i ett så här tidigt stadium ändå, dels för att få lite feedback på det vi håller på med och dels för att se vilket spår vi är på väg mot, säger John Boisen.

Vad det blir för film vet de inte riktigt och när den kommer att bli klar kan de inte säkert säga. Men de siktar på att ha en färdig film till sommaren och hoppas att den ska tillföra något till all den exponering Håkan Hellström redan varit med om. De har delvis velat vända på perspektivet, från Håkan istället för mot honom.

– Vi följer ju inte bara Håkan Hellström utan vi följer även fans och medier och den delen, säger John Boisen.

Filmen har arbetsnamnet 2 steg från Håkan, men de har inte varit där, två steg bort, riktigt hela tiden.

– Det är ju självklart nedslag under den här perioden som främst är kopplade till offentliga sammanhang, alltså turné. Vi har ju inte åkt hem till honom följt med honom in på toa med en kamera och det har verkligen inte varit vår ambition heller, avslutar Björn Fävremark.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista