Terrorrättegång

Unik dom prövas i hovrätten

I dag börjar prövningen av den första domen i Sverige för stämpling till terroristbrott. Tingsrätten i Göteborg dömde två unga svenskar med somalisk bakgrund till fyra års fängelse vardera. Båda bedyrar sin oskuld - de anser att rätten resonerat fel.

Nu ska hovrätten pröva bevisen. Tingsrätten var inte enig i sin bedömning. De båda domarna tolkade händelserna helt olika. En ville fälla, den andre fria. En av nämndemännen ville också fria.

Schemat för hovrätten sprack direkt när rättegången startade på fredagsmorgonen. Thomas Olsson, som är ny försvarare för en av de åtalade, begärde mer tid för att kunna redovisa en dom i Oslo tingsrätt i december förra året. Olsson anser att den stöder uppfattningen att den svenska terroristlagen inte är tillämplig i målet mot hans klient.

– Oslo tingsrätt har lagt 35 sidor i sin dom på att utreda förhållandena i Somalia och hur al-Shabaab ska bedömas, säger Olsson.

Den norska bedömningen är att det råder en väpnad konflikt i Somalia och att al-Shabaab är en stridande part. Inte en terrororganisation.

Det är al-Shabaab som Göteborgs tingsrätt anser att de båda åtalade svenskarna har lovat bistå med attentat. För det dömdes de till fyra års fängelse och båda kräver nu att bli frikända.

Alla handlingar i Oslomålet finns ännu inte hos vare sig Olsson eller hovrätten, och han räknar med att det krävs minst en dag för att gå igenom uppgifterna med hovrätten.

Hovrättsförhandlingarna kommer därför att förlängas, oklart med när och hur mycket.

Ett nytt vittne har kallats till hovrättsförhandlingarna, men han har ännu inte kunnat delges och det är oklart om han kommer.

Målet i Oslo handlade om finansiering av terrorverksamhet, i det här fallet pengar till al-Shabaab.

Olsson anser att resonemanget i domen är tillämpligt även i Sverige eftersom norsk och svensk terrorlagstiftning är lika.

 TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista