Stenungsund

Tvångsförvaltning av hyreshus krävs

1:32 min

Sedan två år tillbaka har 64 hyresgäster på Bergsvägen i Stenungsund levt med eftersatt underhåll, oskäliga hyreshöjningar och känt sig hotade och trakasserade av sin hyresvärd. Nu har Hyresgästföreningen ansökt om tvångsförvaltning av hyreshuset.

Anklagelserna mot hyresvärden är mycket allvarliga - säger Catarina Engström som är jurist på Hyresgästföreningen i Göteborg. Och det handlar inte bara om dålig förvaltning utan i vissa fall rent brottsliga handlingar.

– Till exempel att skaffa sig tillgång till hyresgäster lägenheter eller förråd utan tillstånd. Att i hemlighet dokumentera en lägenhet utan tillstånd. Det ser vi väldigt allvarligt på, säger Catarina Engström.

69-åriga Laila Karlsson är bara en av hyresgästerna som de senaste två åren känt sig trakasserad av hyresvärden.
Hon fick besked om uppsägning på grund av att hon hade en trappa för sin katt så den kunde komma in och ut ur lägenheten. Hyresvärden plockade själv bort trappan och sade sedan upp hennes hyreskontrakt.

– Han ringde på på en fredag i november och lämnat mig ett brev. Och då var det en uppsägning till sista april, säger Laila Karlsson.

Hon tror själv inte att det var katttrappan som var skälet till att fastighetsägaren sade upp hennes hyreskontrakt.

– Han vill ha ut mig. Han vill ha in nya hyresgäster och höja hyran en tusenlapp till.

Nu hoppas hyresgästerna på Bergsvägen i Stenungsund att det ska bli en tvångsförvaltning av huset. Men för att det ske kunna ske gäller det att man får hjälp av Stenungsunds kommun.

– För att beslutet ska fungera fullt ut vill det till att det finns en som förvaltar det här. Då kommer hyresnämnden att tillskriva Stenungsunds kommun som måste säga ja och föreslå exempelvis Stenungsundshem som förvaltare. Säger dom nej och vill inte åta sig något förvaltarskap då faller hela ansökan. Då blir det inte någon tvångsförvaltning, säger Conny Borup på Hyresgästföreningen.

Västekot har sökt fastighetsägaren Stjärnfastigheter utan att lyckas få kontakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista