Nu ska polisen satsa hårdare på att få även de som kör lite för fort. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Långsamma fortkörare ska bötfällas

1:36 min

Bilister som inte kör alltför mycket över hastighetsgränserna har ofta klarat sig undan polisen. Men nu ska det bli ändring på det. För att minska dödsolyckorna ytterligare kommer polisen nu satsa mer på att bötfälla de som kör 5-15 km/h för fort.

– Det nya är att vi ska försöka få ner det stora antalet fortkörare och sänka medelhastigheten på vägarna, alltså de som kör mellan 5 och 15 km/h för fort säger Lennart Hjelm som är chef för trafikpolisen i Göteborg och Borås.

Både döda och skadade i trafiken har minskat i Sverige de senaste åren. I Västra Götaland har antalet dödsolyckor nästan halverats från 68 döda år 2008 till 36 döda 2010 enligt den preliminära statistiken.

Antalet svårt skadade har minskat från 371 år 2008 till 323 skadade 2010. Och för att minska antalet olyckor ytterligare och få ner medelhastigheten på vägarna blir polisen nu alltså tuffare med att bötfälla även de mindre hastighetsöverträdelserna. Redan när du kör 6 km över angiven hastighet bötfälls du.

-Vi ska inte lägga av de som kör mycket för fort men vi ska även rapportera de mindre hastighetsöverträdelserna, säger Lennart Hjelm.

– Forskning visar att de allra flesta bilförararna kör lite för fort och genom att få ner medelhastigheten på vägarna är det mycket större chans att vi undviker skadade och dödade i trafiken, fortsätter han.

Carina Holmberg
carina.holmberg@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista