Arrangerad bild som illustrerar mobbning. Foto: Erik G Svensson / Scanpix

Kritik mot antimobbningsprogram

1:27 min

Färdiga antimobbningsprogram på skolor fungerar inte och kan till och med öka mobbningen. Det visar en utvärdering av landets åtta största antimobbningsaktörer, som Skolverket presenterade idag

--  På grund av kritiken så kan inte Skolverket rekommendera något av programmen i sin helhet, säger Annika Hjelm, undervisningsråd på Skolverket.

Under tre års tid har Skolverket tittat närmare på 39 skolor för att utvärdera hur väl olika antimobbningsprogram fungerar. Och kritiken är hård.

Hos samtliga program har man sett verkningslösa insatser och stora brister. Till exempel: Regelbundna lektioner med övningar som handlar om mobbning. Upprepade lektioner om samma sak upplever eleverna som tjatigt och lektionerna kan få motsatt effekt. Insatser där eleven har som uppgift att rapportera om kränkningar - något som i flera fall lett till att eleven själv blivit mobbad.

--  Man lägger väldigt mycket pengar,kraft, och lärartimmar på det här arbetet, men man får inte ut så mycket som det vore önskvärt, säger Christer Wrangsten, skyddsombud på Lärarförbundet.

I Göteborg är det vanligt att skolorna använder sig utav Olweusprogrammet. Ett program som går att komma i kontakt med genom kommunen då Social resursförvaltningen har en anställd med uppgift att informera om Olweus. Metoden får kritik från Skolverket för sina schemalagda lektioner som anses vara ineffektiva.

På Grevegårdsskolan i Göteborg tycker man annorlunda. Skolan är certifierad enligt Olweus och anser att mobbningen bland eleverna minskat sedan startan 2006.

--  All personal känner att det finns en modell och en struktur att jobba efter. Det är en trygghet för alla när alla vet vad som ska göras och generellt så tycker eleverna att det är bra med Olweusmöten, säger Martin Carlén, lärare på Grevegårdsskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista