Pekka Kronlund, renhållningsarbetare i Mölndal. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio.
SR granskar kommunernas sopsortering

Kommuner dåliga på att samla in matavfall

3:01 min

Fördelarna med att ta till vara slängd mat är många - men ändå är det få kommuner som väljer att göra detta.

Fem av de tolv kommunerna i SR Göteborgs sändningsområde har ingen insamling för matavfall - bland dem Kungälv. Det visar vår rundringning.
– Det är stora omändringar för att få folk att samla in matavfall, säger renhållningschefen Gunnar Wegén i Kungälv där man inte börjar samla in matavfall förrän någon gång i höst eller vinter.

– De pratar så mycket om det men när man ska ta fram det hemma under diskbänken och man vet att man ska ut med påsar jämt och ständigt och samla in det så är det inte lika roligt att göra det, tror jag. För det är lite jobb med det.

Tror du att det beror på slöhet?
– Det ska vara enkelt och bra, annars fungerar det inte, säger Gunnar Wegén som skulle vilja ha ett system man har på Orust. Där sorterar man allt hemma och får det hämtat. Ett kärl för matavfall - ett för riktiga sopor (brännbart/restavfall) - ett för olikfärgade påsar med plåt, förpackningar osv som sorteras först senare. Dessutom hämtas även tidningar och glas hemmavid.

Inom allmännnyttan i Göteborg har numer 95 procent av hushållen möjlighet att lämna sitt matavfall. Men bara en femtedel eller 12 000 ton av matavfallet från hushåll och verksamheter i Göteborg kom in i fjol. I Alingsås är det obligatoriskt att sortera ut matavfall och i fjol kom man upp i 2005 ton - målet är 3 000.

I många kommuner får de som komposterar hemma lägre soptaxa.

En kommande regional avfallsplan för 2020 har som mål att hälften av allt matavfall i Göteborgsregionen ska samlas in och bli till biogas till fordon.

Här har vi ett dilemma; avfalls- och återvinningsbolaget Renovas plan på en biogasanläggning på Marieholm i Göteborg har skjutits på framtiden eftersom man inte får in tillräckligt med matavfall från Göteborg med kranskommuner. Samtidigt väntar kommunerna på att ha någonstans att göra av sitt matavfall. I dagsläget skickar bland annat Göteborg och Alingsås sitt matavfall till Borås biogasanläggning.

Sopor ses numer som en bra resurs.
– Det var det inte för fem år sedan. Då var det skit som man inte ville ha men i dagens läge är det pengar, säger renhållningschefen i Kungälv Gunnar Wegén. Man ser miljönyttan med insamlingen och då ska man göra något som verkligen fungerar.

Han är mycket kritisk till att det är så glest mellan återvinningstationerna och att de ofta är fulla och skräpiga. Människor tar inte alltid ansvar för att allt hamnar på rätt plats eller så bryr man sig inte.

Det är olika med villigheten att samla in matavfall.
– Jo, jag sopsorterar och så äter jag upp allting. Jag är så gammal att jag lärt mig att man inte kastar mat, säger en äldre herre.

– Ren lättja, medger en ung man att han lider av. Han har tillgång till bruna nedbrytningsbara påsar att ha samla sina matrester i. Han tar sig inte den lilla tid han anser det skulle ta att sortera ut sitt matavfall.

– Den tiden lägger jag på annat.

 

Fler röster:

 Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Fakta: Kommuner och matavfall

Dessa tar hand om matavfall:

Ale 

Alingsås  

Göteborg 

Mölndal

Orust

Partille

Tjörn 

Dessa gör det inte:

Härryda 

Kungälv 

Lerum

Stenungsund 

Öckerö 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista