Växellådsfabriken till Kina

1:27 min

En gång var det Göteborgs fjärde största industri med över 1100 anställda och tillverkade då växellådor till Saab - nu säljs resterna av växellådsfabriken till Kina.

Svenska vd:n Kristian Ståhl för tyska företaget Weigl som idag äger fabriken, hoppas att det ska finnas utrymme för någon slags fortsatt verksamhet i Göteborg, men ingenting är säkert.

– Man vet inte vad som kommer ut av detta, det är inte alls otänkbart att det kan bli någon liten verksamhet här på hemmaplan som en spin-off-effekt om vi säger så, på det här Kinaprojektet, säger han.

Men på växellådsfabriken är stämningen dämpad idag.

– Det är ju ingen go stämning det är det ju inte, det kan jag inte säga. Alla är ledsna och förbannade, du vet, människor reagerar olika, säger Kent-Arne Dahl, klubbordförande i IF Metall.

Ungefär hälften av personalen, 36 personer, varslas nu, men även för resten är framtiden oklar. För att föra över maskiner och kunskap finns en projekttid på 18 månader där personalens kompetens behövs.

– Vad det handlar om är att man får en möjlighet att vara med i det projektet och det innebär arbete i Kina också. Det handlar om att man är borta några veckor och sen är man hemma och sen åker man ner några veckor igen och sen är man hemma, säger Kristian Ståhl.

Facket har skickat ut en enkät för att ta reda på intresset för att jobba delvis i Kina.

– Vissa ser det som en stor utmaning och vissa säger blankt nej, säger Kent-Arne Dahl.

Men framför allt är de ledsna över beskedet. Chanserna till fortsatt verksamhet i Göteborg tror de inte alltför mycket på.

– Vi har ju varit här i 40 år nästan allihopa, vi vet ju att det blir ju inte alla som får vara med. Här kommer inte finnas nånting kvar. Det är ju en epok som går i graven nu.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista