Nya bostäder vid Juvelkvarnen farligt nära järnväg

Byggnadsnämnden i Göteborg kan i nästa månad ta beslut om 260 nya lägenheter i Eriksbergsområdet på Hisingen. Men beslutet blir inte helt okontroversiellt på grund av bostädernas närhet till hamnbanan som bl.a trafikeras av tåg med farligt gods.

Den förtätningsfilosofi av staden som de flesta politiska partier i Göteborg ställer sig bakom, syns mycket tydligt på och kring Norra Älvstranden.

Här byggs ibland bostäder på mark som inte skulle ha använts till bostadsbyggande på 1970 eller -80 talen.

När byggnadsnämnden i nästa månad antar planen för i första hand 260 lägenheter kring den gamla Juvelkvanen och på Bratteråsbacken i Eriksberg, så gör man det trots närheten till hamnbanan med det buller som den orsakar och med allt det farliga gods som transporteras på hamnbanan.

Stadsbyggnadskontoret skriver också i tjänsteutlåtandet, som rör de 150 nya lägenheterna på Bratteråsbacken, att inkomna yttranden har främst handlat om hälsa och säkerhet med avseende på buller och risk från hamnbanan.

Det är också bostäderna på Bratteråsbacken som kommer att ligga närmast hamnbanan, cirka 50 meter.

För att dämpa buller och minska risken med farligt gods ska det uppföras skyddsvallar kring hamnbanan där den passerar genom det blivande bostadsområdet.

Tommy Johansson
tommy.x. johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".