Kortare köer till äldreboenden om fler får rehab hemma. Arkivfoto: Jessica Gow/Scanpix.

Göteborg söker samarbete för hemrehab

"Det kostar inget att jobba i team"
1:21 min

Om äldre som drabbats av olyckor eller sjukdom får en aktiv rehabilitering hemma får de inte bara högre livskvalitet, det sparar även resurser åt kommunen.

Det säger erfarenheter från bland annat Östersund där bättre samarbete mellan olika personalgrupper i vården minskat behovet av hemtjänst och platser på äldreboenden.

Och nu vill Göteborgs kommunledning se ett liknande samarbete här. En rapport i kommunstyrelsen säger att en strategi bör tas fram för en aktiv hemrehabilitering, liknande den i Östersund.

Då ökar de gamlas livskvalitet, samtidigt som hemtjänsten sparar tid och behovet av platser på äldreboenden minskar. Bra för de gamla och bra i slutändan för kommunen, säger biträdande kommunalrådet, socialdemokraten Anna Johansson.
– Det behöver inte vara dyrare att jobba samordnat. Det kostar inte att jobba i team.

Men det kräver planering och en strategi, så att vårdpersonalen samarbetar i en aktiv rehabilitering, konstaterar tjänstemännen bakom rapporten. Hemtjänsten, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, sjuksköterskor och biståndsbedömare behöver träffas oftare för att ge bästa stöd åt vårdtagare som drabbats av olycka eller sjukdom.
– Man ska så mycket som möjligt kunna fungera i sin vardag igen, säger Anna Johansson.

Ett problem är att det i vissa stadsdelar i Göteborg används arbetsterapeuter och sjukgymnaster mer sällan.
– Det skiljer en del mellan stadsdelarna i hur man jobbar med de här frågorna.

Det vill kommunledningen och Anna Johansson ändra. Men det är upp till stadsdelsnämnderna att avgöra hur man vill satsa. Det är inte säkert att stadsdelspolitikerna är lika övertygade om att insatsen sparar pengar åt kommunen.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".