Det finns ett starkt samband mellan barns ekonomiska utsatthet och risk för sämre hälsa enligt Rädda Barnen. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Allt fler fattiga barn i Göteborg

"En politisk förändring behövs"
1:29 min

Barnfattigdomen i Sverige ökar och Göteborg hör till de kommuner i Sverige som har högst barnfattigdom och skillnaderna mellan olika stadsdelar. Det visar en ny rapport från Rädda barnen.

Totalt I Göteborg handlar det drygt 16 000 barn som lever i barnfattigdom.

– Om man tittar generellt över hela Göteborg så var barnfattigdomen 17.2 procent 2008, säger Åsa Ekman, ordförande Rädda Barnens lokalförening Göteborg.

Men de ekonomiska skillnaderna mellan stadsdelarna i Göteborg är stora. I Bergsjön levde drygt 55 procent av alla barn i fattiga familjer år 2008, nästan fem gånger så många som snittet i hela landet. I Torslanda är det knappt 2 procent av barnen som lever i fattiga familjer och för Styrsö gäller 1,9 procent.

– Vi ser också att barnfattigdom kan få enorma konsekvenser. Det finns ett starkt samband mellan barns ekonomiska utsatthet och risk för sämre hälsa, att man i mycket högre grad utvecklar diabetes, fetma eller hjärt-och kärlsjukdomar, säger Åsa Ekman.

– Det är tre gånger så stor risk att utsätta för våld, dubbelt så stor risk att utsättas för mobbning, man får sämre skolresultat och en mindre aktiv fritid osv. det innebär en tydlig diskriminering mot de här barnen, fortsätter hon.

Vad innebär egentligen barnfattigdom?

– Enligt Rädda Barnens definition handlar det om familjer som har en låg inkomststandard eller som lever med försörjningsstöd. Detta mäts utifrån två separata mått som utvecklats av Statistiska Centralbyrån.

Vem tycker du bär ansvaret för att barn i Sverige har så olika ekonomiska förutsättningar?

– Det krävs att regeringen genomför åtgärder för att förhindra det här. Men samtidigt ligger det ett stort ansvar på den kommunala nivån. En politisk förändring behövs, säger Åsa Ekman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".