Svårast ekonomiskt är det för barn med ensamstående föräldrar och familjer med utländsk bakgrund. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Vart tionde barn lever i fattigdom

"Man får bli trollkonstnär"
1:29 min

Allt fler barn lever i fattiga familjer. Enligt en rapport från Rädda Barnen handlar det om 220 000 barn i hela Sverige, det är mer än vart tionde barn. Och Göteborg hör till de kommuner där problemet är störst.

– Själv kan jag vända på en hundralapp många gånger och klara mig på lite och andefattig mat men jag blir jätteledsen och känner mig enormt maktlös, säger Lisa som egentligen heter något annat.

Hon sitter i Sankt Johanneskyrkan i ett regnigt Göteborg och dricker kaffe. Hon säger att det viktigaste med att komma dit är att träffa andra i samma situation och kan peppa en att kämpa vidare.

– Jag har även sökt hjälp via Stadsmissionen. Det finns rådgivningsbyrå här när det riktigt kör ihop sig, säger Lisa.

Piet de Boer jobbar inom Stadsmissionen och märker tydligt av att det har blivit tuffare för många barnfamiljer.

– Det är inget som har hänt just idag utan det är en process som pågått under en längre tid, säger han.

En del kommer dit regelbundet, men det kommer också många helt nya människor.

– Det kan handla om hjälp till en peng som barnen ska ha med sig till en skolutflykt eller sånt som för många familjer är helt naturligt att barnen hänger med på, fortsätter Piet de Boer.

Rädda barnens rapport visar att klyftorna mellan rika och fattiga familjer har ökat. Svårast ekonomiskt är det för barn med ensamstående föräldrar och familjer med utländsk bakgrund. Maria Edlind är själv ensamstående och nickar igenkännande.
Hon har utvecklat många sätt för att hennes snart 13-åriga son inte ska drabbas.

– Ibland måste jag tala om för honom att jag inte har så mycket pengar. Jag vill inte belasta honom för mycket för jag tycker att han är ett barn. Man får bli trollkonstnär, säger Lisa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".