Nu skall de boende gå i en demonstration. Foto: Maria Wendehög/Sveriges Radio.

Egnahemsboslaget slår ifrån sig

"Det är helt och hållet en försäkringsfråga"
1:30 min

Det kommunala Egnahemsbolaget som husägare i Skogabergsområdet på Hisingen anklagar för fuskbygge avsäger sig ansvaret för de fel som upptäckts.

Det handlar om fem år gamla hus som enligt husägarna ruttnar inifrån på grund av vatten som rinner längs innerväggarna, fuktskador och mögel.

Men Egnahemsbolaget tycker inte att det är bolagets fel

– Vår uppfattning är att det är helt och hållet en försäkringsfråga, säger Mats Torgeby som är tillförordnad VD för Egnahemsbolaget.

– Under första två åren står Egnahemsbolaget för en garanti, därefter är det byggfelförsäkringen som ska gälla. Och anledningen att vi trots allt har gett oss in i detta nu är att försäkringsbolaget har inte tagit det ansvar som de borde göra. Därför har vi tagit ett ansvar för att ersätta de boende i Skogaberg enligt två alternativ, säger han.

Erbjudandet innebär - som vi tidigare berättade i Västekot - att Egnahemsbolaget antingen ska lappa och laga de befintliga fasaderna kostnadsfritt eller byta ut de bristfälliga fasaderna och då får husägarna betala helften av kostnaderna själva.

Men husägaren Christel Löfstrand tycker att det är ett oacceptabelt erbjudande.

– Nej, vad har vi gjort för fel? Vi har köpt ett hus av ett kommunal ägt bolag vad gjorde vi för fel när vi köpte hus? Ska vi behöva sota för detta, säger Christel Löfstrand.

Egnahemsbolaget tycker att erbjudandet är bra.

– Jag tycker att det är ett generöst erbjudande som styrelsen har fattat beslut om, menar Mats Torgeby på Egnahemsbolaget.

I morgon blir det ett fackeltåg genom Skogaberg till Egmnahemskontoret. Kommer du att vara där för att möta de drabbade och lyssna på deras argument?

– Nej det kommer jag inte att vara, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".