Kommunala samarbetet hotas i Göteborg

En ny politisk strid kan hota det rödgröna samarbetet i Göteborg.

En politisk majoritet i kommunstyrelsen vill ändra på att det finns få privata äldreboenden i Göteborg, jämfört med Malmö och Stockholm - och det hotar nu samarbetet mellan styrande partier.

På samma sätt som miljöpartiet brukar vara överens med det borgerliga blocket om stöd för fristående förskolor och skolor är nu en överenskommelse på väg om alternativa utförare i äldrevården.

Fyra partier - m fp kd mp - tänker sig ett principuttalande i fullmäktige som ska förmå stadsdelspolitiker att släppa fram privata utförare. Det här sägs i den nyligen presenterade rapporten om en översyn av stadsdelsorganisationen. Men det kan äventyra miljöpartiets samarbete med socialdemokrater och vänsterpartister. Eva Olofsson är vänsterpartistiskt kommunalråd med ansvar för äldrevården och hon är irriterad över miljöpartiets principuttalande med de borgerliga - och menar att de syrande partierna borde ha en samsyn på de här frågorna.

Men Kia Andreasson i miljöpartiet tonar ner konflikten och vill avvakta remissrundan om stadsdelsöversynen. Det röd-gröna samarbetet hotas inte, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista