Det är svårt att analysera vad det är för droger som köps på nätet. Foto: Cleis Nordfjell/Scanpix.

Svårt att få koll på nätdroger

"Det här är oerhört tråkigt att se"
1:04 min

Inom loppet av en månad har två unga personer avlidit på Sahlgrenskas akut efter att ha drogat sig. Men det är svårt att veta vad det är för typ av droger det handlar om.

– Det här är oerhört tråkigt att se. Det kommer in unga och friska människor men som har kollapsat för att man har laborerat med någon drog man oftast köpt på internet, säger Kai Knudsen som är överläkare på akuten på Sahlgrenska och specialist på droger.

Läkarna har inte kunnat fastställa vilken typ av droger det handlat om men användningen av så kallade partydroger som kan köpas över internet ökar hela tiden

– När det gäller provtagningen för att fastställa vad det är för typer av droger de har tagit så är det komplicerat. Vi har en del drogstickor som vi använder oss av där man kan se de vanligaste drogerna men de här nya fastnar inte där.

Vad får det här för konsekvenser?

– Att vi inte lär oss vilka droger som finns där ute och att vi inte heller kan hantera dem när de kommer in. Det leder också till att ungdomar använder droger som är för dem okända och har effekter man inte räknar med eller känner till, säger Kai Knudsen.

Vastekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".