Demonstranter på Tahrirtorget i Kairo i natt. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.

Svenska Brita lämnar Kairo

Brita Papini: ”Det är väldigt hemskt”
1:26 min

Efter nattens sammandrabbningar i Egypten är det många utlänningar som vill lämna landet. Bland annat Brita Papini som bor och jobbar i Kairo sen många år tillbaka.

Hon är just nu är på flygplatsen i Kairo för att ta sig hem till Göteborg.

– Det är väldigt hemskt, alla är upprörda över de här som skickats till Tahrirtorget och säkert är betalda, det tror jag man kan vara ganska säker på, säger Brita Papini från Göteborg bor och jobbar i Kairo sen flera år.

Vilka slutsatser drar du av att militären höll sig passiv inatt?

– Jag tror inte riktigt att det är någon som förstår det där, jag har sett en massa kommentarer i TV och pratat med människor.

Är människor rädda?

– Hur rädda folk är det vet jag inte, men vakthållningen fortsätter utanför där jag bor. Och idagt när vi skulle åka till flygplatsen kunde vi inte åka den vanliga vägen för den går ju över Tahrir där gängen som attackerade demonstranterna hade samlats igår.

– Vi fick åka bakvägar ut till flygplatsen och vi blev stoppade flera gånger av privata vaktgäng som uppstått och ville kolla vilka vi var och var vi skulle. Men vår chaufför sa att det var bra folk.

Så än är inte protesterna knäckta?

– Nej, det tror jag verkligen inte att de är. Det kan ju vara så att böljar fram och tillbaka, säger Brita Papini från Göteborg bor och jobbar i Kairo sen flera år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".