Specialistsatsning på vårdcentraler

Flera vårdcentraler i Göteborg ska nu byggas ut och bemannas med specialistläkare. De så kallade resursvårdcentralerna får olika inriktningar, som t.ex. ortopedi, gynekologi och neurologi.

Först ut är vårdcentralerna i Angered, Gamlestan och Olskroken som får fler läkare och ökade öppettider, säger Håkan Linnarsson, ordförande i sjukvårdsnämnden i nord-östra Göteborg, till Västekot.

Förslaget om att bygga ut en del vårdcentraler till så kallade resursvårdcentraler är alltså en del i den stora omorganisationen av primärvåden i Götebrog - förslaget togs upp första gången förra sommaren, men det är först nu som tjänstemän och politiker har bestämt sig för hur och var det ska ske.

Nästa vecka kommer sjukvårdsnämnden i nordöstra Göteborg ta upp förslaget om att vårdcentralerna i Angered, Gamlestan och Olskrokenska bli så kallade resursvårdcentraler med olika inriktningar som till exempel neurologi, gynekologi och ortopedi.

Håkan Linnarssons förhoppning är att vårdcentralen i Angered ska kunna vara igång i början av nästa år - och sedan följer andra efter - även vårdcentralen i Frölunda har kommit långt i planeringsarbetet.

Han tror inte heller att det kommer att bli några större svårigheter att få tag på läkare till de utbyggda vårdcentralerna, eftersom det är mer attraktivt för läkare att arbeta ihop med sju-åtta läkare, än som idag en eller två på vissa vårdcentraler. När man dessutom kopplar specialister till vårdcentralerna ökar det möjligheten att rekrytera läkare ytterligare, menar han.

Bo Ragnmar, primärvårdschef i Göteborg, är positiv till förslaget om utbyggda vårdcentraler, men vill ändå påpeka att man först måste se till att grundbemanningen av allmänläkare fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista