Sahlgrenska universitetssjukhuset

Nekar till bilden av överbeläggningar

Överbeläggningar är så vanliga på Västra Götalandsregionens sjukhus att de hotar patientsäkerheten.

Det enligt en rapport från Socialstyrelsen. Till exempel beskriver rapporten hur det på Östra sjukhuset i Göteborg inte fanns larm till alla patienter.

Vår chef har varit chef under många år men inte kunnat finna när detta skall ha hänt. Man har förhört sig för i verksamheten. Vi kan inte svara på den här frågan för vi vet inte när detta har hänt säger chefläkaren på Sahlgrenska universitetssjukhuset Christina Raner.

Att det är så överbelagt att det hotar patientsäkereheten är det en bild som stämmer tycker du?

Vi har jobbat med det här frågorna hela tiden och det är ju så att Socialstyrelsens rapport alltid har en ålder. Det är ju inte realtidsrapport så att säga. Det beror på flera faktorer dels då inflödet, mängden patienter och om man får en spridning av vinterkräksjukan på avdelningarna. Och också avflödet av patienterna ut till kommunerna. Och vi har ju haft ett åttiotal patienter som väntar på att få komma ut till kommunernas boenden och det är ju flera avdelningar.

Men det är ju inget nytt att det är mycket överbeläggningar, varför gör ni inget åt det?

Jo, men det är just det vi gör. Vi jobbar hela tiden med att se över flödena att patienterna skall ha en snabb genomströmning i sjukhuset. Det är ju det som är det viktigaste.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".