Göteborgs Universitet. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Fuskande studenter avstängda

"Att putta bort någon annan är allvarligt"
1:28 min

Tre studenter på Göteborgs universitet har stängts av och polisanmälts. De ingår i en större härva av upptäckt fusk i hela landet.

Det handlar om ett 40-tal studenter som förfalskat betyg från en och samma gymnasieskola - en skola de inte ens gått på. 

Härvan nystades upp i höstas när VHS, Verket för högskoleservice, upptäckte förfalskade komvuxbetyg från flera studenter. Samtliga hade betyg från en och samma skola - Åsö vuxengymnasium i Stockholm. Vid en koll med skolan visade det sig att de flesta inte ens gått där. Det skriver studenttidningen Spionen.

De tre studenterna från Göteborgs universitet är nu avstängda för gott från sina utbildningar till läkare, jurist och tandläkare. GU:s rektor Pam Fredman ser allvarligt på händelsen:
– Att någon använder sig av förfalskade betyg för att komma in på en utbildning innebär att man puttar bort någon annan. Och det är ju mycket allvarligt. Sen är det ju också olyckligt att man upprätthållit en plats under en längre tid.

– Man kan ju aldrig gardera till hundra procent men det är ju viktigt att man på alla sätt kan undanröja den här typen av händelser.

Kan ni från universitetet göra något i det här arbetet eller är det helt VHS ansvar?
– Nu är det så att alla universitet jobbar tillsammans med VHS så jag ser fram emot att vi hittar en bra lösning tillsammans, säger Pam Fredman.

Enligt rektorn på Åsö vuxengymnasium har skolan ingenting med fusket att göra men i fortsättningen kommer man att skicka in betygsdokument elektroniskt till VHS. Fram tills nu har eleven själv fått skicka in betyget på papper. Exakt hur det misstänkta fusket gått till är ännu okänt men i flera fall var betygen slarvigt gjorda. I några fall stämde inte poängsummor på kurser och en del kursbeteckningar var felaktiga.

Studenterna är nu misstänkta för urkundsförfalskning vilket kan ge fängelsestraff på högst två år.

Nina Sjöman
nina.sjoman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".