Vi äter fisk som aldrig förr men fiskebestånden hänger inte med. Arkivfoto: Christine Olsson / Scanpix

Vi äter fisk som aldrig förr

Jordens befolkning har aldrig ätit så mycket fisk som idag. Världskonsumtionen av fisk är högre än nånsin, över 17 kilo per person och år. Men samtidigt håller den negativa trenden för världens fiskbestånd i sig - allt fler är överfiskade.

Situationen för fiskbestånden blir allt sämre. En tredjedel av dem ses som överexploaterade, nedfiskade eller på väg att återhämta sig. Bara 15 procent är underutnyttjade, det visar rapporten från fiskeavdelningen på FNs livsmedels- och jordbruksorganisation som sammanfattar tillståndet för världens fiske och vattenbruk.

Inom handeln utmärker sig Norden. Norge är världens näst största exportör av fisk och fiskeprodukter, Danmark ligger på fjärde plats. Klart störst fiskenation är Kina.

Globalt ökade antalet fiskare och vattenbruksarbetare till 45 miljoner. Samtidigt är trenden att allt färre får jobb inom fisket.... särskilt tydligt är det i Europa, Nordamerika och Japan. Totalt tas 142 miljoner ton fisk upp varje år

Fakta - världens fiske och vattenbruk

Största fiskenationer: 1) Kina, 2) Peru, 3) Indonesien

Största fiskeområde: Nordvästra Stilla Havet Antalet fartyg: 4,3 miljoner (60 procent motordrivna)

Mest fångade fiskarter: 1) Achoveta, 2) Alaska Pollock, 3) Sill

Antal fiskare och vattenbruksarbetare: 45 miljoner

Antal vars försörjning är beroende av fisk: 540 miljoner

Största exportörer: 1) Kina, 2) Norge, 3) Thailand

Största importörer: 1) Japan, 2) USA, 3) Spanien

Störst på vattenbruk: 1) Kina, 2) Indien, 3) Vietnam

Källa: FAO Norden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".