I Göteborg är missnöjet så stort att det pågår en kampanj för att sluta skriva böter. Foto: Samir Bezzazi / Sveriges Radio

Poliser bötesskolkar i protest

"Vi hoppas att detta ska få ledningen att förstår hur illa vi har det"
2:01 min

Missnöjet bland poliser i Göteborg är så stort att flera vägrar att skriva ordningsböter eller genomföra planerade alkoholkontroller. Detta på grund av sämre arbetsvillkor.

--  Målet är att vi till slut ska blåsa så dåligt och skriva så få ordningböter att vår chef måste stå till svars inför Rikspolisstyrelsen. Det är ju de som kontrollerar kontrollerna och böterna, säger Erika, polis i yttre tjänst.

-- Om vi då arbetar för dåligt måste vår chef förklara för rikspolischefen att personalen vantrivs så mycket att de inte vill göra som ni vill. Förmodlingen har Rikspolisstyrelsen ingen aning om hur vi har det. De har sin lilla väska och går till jobbet varje dag mellan åtta och fem, fortsätter hon.

Missnöjet bland poliserna har flera orsaker:
* Ingångslönen i Västra Götaland har sänkts med 1600 kronor, från 21 600 till 20 000. Detta eftersom att tidigare avtal inte förnyats.

* Arbetspassen kommer att bli kortare och fler, och man tvingas att arbeta mer än hälften av alla helger. Samtidigt kommer de som jobbar obekväma tider att ha ungefär lika många arbetstimmar i veckan som de som jobbar dagpass.

* Dessutom tvingar ett nytt semesteravtal poliser att vittna även under sin semester - utan ersättning.

--  Alla blev frustrerade. Det sattes upp anonyma brev på stationerna runt om i Göteborg som uppmanade oss att inte skriva ordningsböter. Och misstänkte vi inte rattfylla så skulle vi inte utföra alkoholkontroller. De är ju bara till för statistiken och för att polismyndigheten ska få betalt, säger Hans, polis i yttre tjänst.

Kampanjen sattes igång i mitten av oktober och i samband med det minskade antalet böter med cirka en tredjedel. Trenden fortsatte tills polisledningen i december valde att ta tag i det genom att kommendera ut poliser för att skriva böter. Detta eftersom myndigheten inte uppfyllt sin kvot för året.

--  Vi tvingades ut. Man är ju tvungen att lyda en kommendering, säger Erika.

Än idag finns det polisstationer i Göteborg där poliser vägrar att skriva ut ordningsböter och genomföra alkoholkontroller.

--  Vi hoppas att detta ska få ledningen att förstår hur illa vi har det. Det har tidigare visats att dem som ifrågasätter ledningen öppet förstör sin karriär. Därför måste vi göra det så här. Vi älskar det här jobbet men någon gång får det vara nog, säger Erika.

Fotnot: Erika och Hans heter i själva verket något annat.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".