Dåliga villkor har gjort att poliserna är missnöjda. Foto Bertil Ericson/Scanpix
Polisen

Polisernas pensionskrav ger sämre villkor

"Arbetsmarknadens förmånligaste pensionsavtal"
1:33 min

Poliser bötesskolkar för att uppmärksamma dåliga arbetsvillkor. Men orsaken till längre arbetstider och sämre semesteravtal är enligt polismyndigheten kravet på tidig pension.

– Ska man ha den svenska arbetsmarknadens förmånligaste pensionsavtal så finns det någonstans en faktura att betala. Och den består bland annat i ökad arbetstid, säger Tommy Johansson, förhandlingschef för polismyndihgeten i Västra Götaland.

Missnöjet bland poliserna grundar sig på längre arbetstider, sämre semestervillkor och en lägre ingångslön.

Tommy Johansson är förhandlingschef för polismyndigheten i Västra Götaland och han säger att det finns goda förklaringar till dom ändrade arbetsvilkoren.

När det gäller ingångslönen för poliser i Västra Götaland så har den sänkts eftersom tidigare avtal inte förlängts. Men förhandlingarna pågår än och lönen kan höjas igen.

Sämre arbetstider och semestervillkor är en följd av polisernas egna krav på pension vid 61 års ålder.

– Jag tror inte de har satt sig in i hela sammanhanget utan bara tittar på vissa saker. Medan det pågår diskussioner om att höja pensionsåldern till 69 år så har poliserna sedan 2008 ett kollektivavtal som gör att de kan gå i pension redan vid 61 års ålder. Det är en fantastisk förmån, säger Tommy Johansson.

Men det håller inte polisfacket i Göteborg med om, som tycker att den tidigare pensionen redan är avtalad.

– Arbetstiden försämrades för bara ett par år sedan. Då fick poliser fler arbetstimmar till förmån för att vi skulle få mer ersättning. Så den frågan är redan förhandlad. Nu vill man bara lägga på ännu mer arbetstid, säger Mats Lundberg, ordförande för polisfacket i Storgöteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".