Ola Oskarsson och André Granstedt. Foto: Sveriges Radio.

Årets entrepenör varslar 60 anställda

"Just nu ser vi inga lösningar"
1:26 min

Ola Oskarsson utsågs förra veckan till Sveriges bästa entreprenör. Men då hans företag Marin Mätteknik på grund av en lagändring inte längre har rätt till svenskt sjöfartsstöd och företagets båtar nu kan behöva  säljas, varslar företaget nu om uppsägningar.

Varslet gäller i dagsläget ca 60 personer.

– Vi har försökt, in i det sista, att hitta en lösning så vi kan behålla vår sjöpersonal men just nu ser vi inga lösningar. Vi överväger därför att antingen sälja båtarna eller att hopps att regeringen i sista ögonblicket går tillbaka till skrivningen så som den var innan 2009. Då gav den oss samma villkor som alla andra fartyg i Sverige, säger Ola Oskarsson.  

Ola Oskarsson anser att företaget inte kan konkurrera på den internationella marknaden utan ett sjöfartstöd. Företaget ville därför flagga ut sina båtar till Färöarna. Men då Nordiska sambeskattningsregler inte gäller för företagets verksamhet skulle personalen komma att dubbelbeskattas.

Frågan är komplicerad och vad som händer nu är i dagsläget oklart men ett alternativ är att företagets personal blir anställd i ett annat land, något som får nya konsekvenser. 

 – Den säkerhet som vi har i svenska systemet försvinner. Jag har ingen pension från Sverige, ingen svensk inkomst. Det blir svårare att få lån, teckna telefonabonnemang och svårt att få lägenhet, säger säger Maria Blom en av de drabbade.

 Hur känns det?

– Det känns inte roligt för jag tror på att betala skatt och göra rätt för sig. Samtidigt vill jag bo kvar i Sverige för det är här jag har familj och vänner. Jag tycker att det är orättvist att vi drabbas på detta sätt. Det känns hårt, säger Maria Blom.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".