Det var rätt av polisen att ta betalt för bevakningen i samband med en match förra året. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Rätt att ta betalt för fotbollsbevakning

Polisen: ”Verksamheterna får betala själva”
0:57 min

Det var rätt av polisen att ta betalt av Öis för bevakningen i samband med en match i superettan i fjol. Det har kammarrätten nu beslutat. Ett argument är att klubben drivs i bolagsform.

Lars Ranäng, styrelseordförande tycker att beslutet är fel eftersom det här kan få stora konsekvenser för svensk idrott.

– När vi har stormatcher så är polisens insatser omfattande. När vi har spelat derbyn i Göteborg så är det mycket folk och mycket poliser. Och när vi har hemmamatch kostar det kanske mycket i polisbevakning, när Gais har hemmamatch kostar det ingenting för att den ena är bolag och den andra förening, säger Lars Ranäng, styrelseordförande i Öis.

Vad det handlar om är en avgift på 8.000 kronor för polisinsatserna inne på Gamla Ullevi i samband med lagets match mot Hammarby i början av juli förra året.

Öis protesterade mot kostnaden och efter förhandlingar hamnade slutsumman på drygt 2.000 kronor som polisen vi ha betalt av Öis eftersom Öis bedriver sin fotbollsverksamhet i bolagsform, i vinstdrivande syfte.

Men Öis är inte ensam om det här. Flera fotbollsklubbar som AIK, Djurgården, Örebro och Hammarby, har alla bolagiserat sin elitverksamhet.

Polisledningen i Göteborg med chefen för länsordningspolisen, Erik Nord, tycker att det är rätt av ta ut en sådan här avgift.

– Verksamheterna i samhället får betala sig själva. Klarar man inte av att hantera de kostnaderna som polisen har inne på själva arrangemanget så kanske man inte ska arrangera det, säger Erik Nord.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".