Provborrning i naturreservat inleds

"Vi vet ju inte vad som finns inuti åsen"
1:07 min

Om två veckor börjar provborrningen för den planerade vattenledningen genom åsen i den känsliga miljön i Fjärås-Bräcka naturreserbat i Kungsbacka.

Först då vet man om ledningsdragningen kan ske problemfritt - eller om man stött på ett Hallandsås i miniatyr. För moränen i åsen kan visa sig vara omöjlig att ta sig igenom utan stora kostnader.

– I dag lyfter vi vattnet från sjönivån och upp till vägen i Fjärås Bräcka. Det nya vi tänker göra är att borra igenom åsen. Men det är ju svårt med tanke på att vi inte vet vad som finns i grusåsen. Stora block och stenar kan ju försvåra borrningen, säger Ulf Carlsson som är ansvarig för dricksvattenproduktionen i Kungsbacka.

Dricksvattnet i Kungsbacka är en blandning av grundvatten och vatten från sjön Lyngern, och vattnet från sjön transporteras idag över åsen för att nå infiltrationsbassängerna. Men genom att föra vattnet igenom åsen, istället för att pumpa vattnet över den, ska man spara energi.

Men först måste man alltså se om det är möjligt.

Fjärås Bräcka är ett naturskyddsområde, så man vidtar särskilda åtgärder när man ska provborra, berättar Ulf Carlsson:

– Vi har gjort en riskbedömning och samtliga maskiner ska stå på dukar, invallat. Dessutom ska maskinerna eventuellt finnas inom tält så att diesel och olja inte kan läcka ut.

Provborrningen börjar vecka sju, den 14 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".