Kommunerna uppmanar invånarna till sopsortering - men hur de själva sopsorterar skiljer stort. Foto Per Thyrén/Sveriges Radio.

Olika hur kommunerna själva sorterar

"Komposten skulle egentligen stå i cafét"
1:27 min

Att kommuninvånarna ska sopsortera är självklart, tycker många kommuner. Men hur de ser ut hos kommunerna själva skiljer stort.

Den före detta miljösamordnaren i Mölndal, Fredrik Berlin, står vid en något malplacerad kompostbehållare inne i kommunhuset.

– Ja, det kan man väl tycka. Den skulle egentligen vara i kaféet men det var luktstörningar där så då valde man att ha den här i stället, 15 meter bort och runt ett hörn.

I kaféet i Mölndals kommunhus finns ett ordentligt sorteringsskåp.

I  Göteborgs stadshus visar Kretsloppskontorets Gunvor Bergquist soprummet.

– Här är ordningsamt, säger hon.

I soprummet finns 18 gråa eller orangea kärl för tidningar, wellpapp, plåt och så vidare men även behållare för exempelvis lågenergilampor och lysrår som sticker upp ur en kartong i ett hörn.

Många centrala förvaltningar i Göteborg ingår i livsstilsprojekt som ska få dem att föregå med gott exempel.

Väl uppe på våningsplanet där miljöpartister och socialdemokrater sitter är det perfekt ordning. I fikarummet går det att sortera det mesta - mat, plast och glas. Så ser det ut överallt.

Städerskornas engagemang har Gudrun Würtz på kontorsservice själv fått känna på.

– Ja, det var jag själv som rätt ny på min nya post råkade lägga ett bananskal i papperskorgen och då kom städerskan och gav mig bassning - ordentligt - så det gör jag inte om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".