Den terrorstämplade organisationen al-Shabab håller träningsläger i norra Mogadishu.

Åklagare kräver oförändrat straff

Erkände att de varit i Somalia
1:26 min

I dag avslutas rättegången i hovrätten i Göteborg mot de två män som misstänks för stämpling till terroristbrott. Åklagaren yrkar på fyra års fängelse, samma straff som utdömdes av tingsrätten.

 BAKGRUND

Oavsett utslag väntas hovrättsdomen påverka Säpos framtida arbete.

– I målet påstår jag att gärningen kan allvarligt skada Somalia eller annan stat och, eller mellanstatlig organisation, sa åklagaren Agnetha Hilding Qvarström i sin slutplädering på förmiddagen.

Tingsrätten var inte enig i sin fällande när de dömdes för att ha bestämt sig för att utföra självmordsattentat på uppdrag av terrorstämplande al-Shabab i Somalia.

De två männen, 22 och 26 år gamla, erkände precis som i tingsrätten att de varit i Somalia. En av dem förklarade också att han var på ett så kallat träningsläger som tillhör al-Shabab. Däremot förnekar de bestämt att de gått med på, eller bestämt sig för att utföra självmordsattentat på uppdrag av al-Shabab.

Al-Shabab är en terrorstämplad organisation och dess företrädare har sagt att al-Shabab utfört flera terrordåd, främst i Somalia men också utanför landets gränser.

I tingsrätten ville en av de två domarna fria männen från brott, men det återstår alltså att se hur hovrätten resonerar när domen kommer om några veckor.

Under eftermiddagen ska försvarsadvokaterna hålla sina slutpläderingar, men klart är ändå att domen kommer att få stor påverkan, inte minst på hur säkerhetspolisen Säpo kommer att arbeta i fortsättningen, eftersom mycket stora resurser lagts ned på till exempel telefonavlyssning och kameraövervakning av männen. 

Domen kommer också påverka vad domstolar anser vara tillräckligt starka bevis för att fälla någon för stämpling, alltså något som man bestämt sig för att utföra.

Rickad Backenrot är 22-åringens advokat.

– Beroende på hur det här fallet bedöms i hovrätten och möjligen även i högsta domstolen så kommer lagen att tillämpas på ett visst sätt i framtiden, visa att Säpos arbete varit tillräckligt och det kommer i vissa fall att påverka deras framtida arbete, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".