Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Handlingsplan ska hjälpa whistleblowers

"Inte fullt ut det vi hade tänkt"
1:25 min

Göteborgs kommunledning inte ger upp den planerade mottagningen för så kallade whistleblowers. Kommunledningen klubbade idag igenom en handlingsplan och där det ingår en mottagning för tips om oegentligheter i kommunen.

Men Thomas Martinsson i miljöpartiet, som har drivit frågan, medger att mottagningen inte får så stor betydelse.

– Det blev inte fullt ut det vi hade tänkt. Men ju fler redskap som arbetar åt rätt håll och signalerar rätt sak är av godo, säge han.

En whistleblower-organisation kan vara klar i sommar, tror man inom kommunen. Men efter Datainspektionens invändningar står det klart att det bara kan handla om tips om allvarliga oegentligheter begångna av personer i ledande ställning, att bara några få får ha insyn och att uppgifterna inte får sparas nån längre tid.

Kommunala bolag måste för övrigt själva söka tillstånd för att registrera tips, det kan inte kommunen centralt göra.

Men även om whistleblowerfunktionen urholkas tror miljöpartisten Thomas Martinsson att den kommer att avslöja oegentligheter, tillsammans med andra delar i den nu klubbade handlingsplanen.

– Jag tror att det tillsammans med det andra kommer att ge resultat. Och signalen är tydlig att vi har flera redskap som vi vill använda för att minska risken för detta så mycket som möjligt, säger Thomas Martinsson.

Från borgerligt håll har man hävdat att whistleblowers framför allt behövs i privata företag där anställda inte har samma lagstadgade meddelarfrihet som i offentliga förvaltningar. Men oppositionen säger inte nej till ett försök i kommunen. Och folkpartisten Helene Odenjung tror att läxan efter Göteborgs mutaffärer ger svallvågor i hela landet.

–  Det finns inte en kommun i Sverige som inte går igenom sina rutiner just nu. Man vill säkerställa att detta inte sker igen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".