Arkivfoto: Fredrik Persson /Scanpix.

Chalmers bland klassens ljus

Bara hälften har varit fullt effektiva
1:18 min

Chalmers hör till landets bästa universitet och högskolor när det gäller att använda resurser och tillgångar på mest effektiva sätt. Göteborgs universitet har dock en bit kvar till toppranking.

Det är riksrevisionens så kallade effektivitetsrevison som pekar ut vilka som är bäst i klassen. Granskningen omfattar 30 svenska universitet och högskolor under åren 2004-2008.

I den ena vågskålen har man bland annat lagt de pengar de enskilda universiteten får, hur många doktorsexamina och andra mätbara meriter som studenterna åstadkommer. Men också hur många vetenskapliga artiklar som universiteten får publicerade.

I den andra vågskålen finns bland annat uppgifter om hur många studenter som är inskrivna vid lärosätet, hur lång tid genomsnittsstudenten är inskriven, och hur mycket lärarledd undervisning som universitetet har.

Granskningen visar att ungefär hälften av lärosätena varit fullt effektiva. Hos de övriga visar granskningen att det finns möjlighet att använda resurserna mer effektivt.

Chalmers i topp alltså, men Göteborgs universitet har hamnat i den skara som enligt riksrevisionen skulle kunna bli bättre.

Det finns en hel del kritik mot en sån här rankinglista. Andra värden än de rent nationalekonomiska, som riksrevisionen tillämpar, borde lyftas fram. Det påpekar inte minst rektorerna på de sämre rankade universiteten i landet.

Effektiva universitet och högskolor

Följande universitet och högskolor är effektivast i landet:
Chalmers
Högskolan i Dalarna
Högskolan i Borås
Högskolan i Jönköping
Högskolan i Skövde
Karolinska Institutet, Stockholm
Kungliga tekniska högskolan, Stockholm
Luleå tekniska universitet
Lunds universitet
Stockholms universitet
Sveriges lantbruksuniveritet
Uppsala universitet
Örebro universitet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".