Ingen rättpsykiatrisk klinik tar emot morddömd

Ingen rättspsykiatrisk klinik i landet tar emot den 21-årige man som två gånger dömts för mord till rättspykiatrisk vård. Mannen sitter sedan nästan två år på Göteborgshäktet. Nu har ansvarig vårdgivare anmält sig själv till socialstyrelsen för att man inte kan lösa situationen.

Det handlar om den man som dömts till vård samt utvisning för det så kallade persiennmordet i Gårdsten och för Säveånsmordet. Domen vann laga kraft för tre veckor sedan,  men ändå sitter mannen i strid mot gällande lagstiftning kvar i häktet. Mannens advokat Fredrik Ungerefält är mycket kritisk till att han inte placerats på en reättspsykiatrisk klinik.

Så fort en dom om vård vunnit laga kraft ska den dömde föras över till en rättspsykiatrisk klinik.

I Sverige finns idag ingen klinik som anser sig kunna, vilja eller våga ta emot den tungt kriminellt belastade mannen. De kan inte garantera hans säkerhet från yttre hot och inte heller säkerheten för personalen. Därmed hålls han kvar i häktet  trots att det inte finns nåt lagligt stöd för att han ska sitta i häktet, enligt advokat Fredrik Ungerfält.

Det är professor Sten Levander, chef för rättspsykiatriska avdelningen i Malmö, som är ansvarig för att den morddömde mannen placeras på en rättspsykiatrisk klinik men Sten Levander anser att han inte kan sköta sitt jobb och ärendet har nu överlämmats till Socialstyrelsen som ska avgöra om sjukvården har följt lagen.

När en person döms till fängelse och utvisning går fängelsestraffet före utvisningsdomen,  men när en person döms till rättspsykiatrisk vård och utvisning går utvisningsdomen först.

När mannen dömts för det första mordet - det i Gårdsten - fick han vård i bara två dagar innan han fördes tillbaka till häktet i väntan på att utvisningen skulle verkställas, vilket  Socialstyrelsen idag är kritisk mot.

Mannen hann åtalas och dömas för även det andra mordet innan utvisningen verkställdes - även den här gången dömdes han till vård och utvisning - men sitter alltså kvar i häktet i Göteborg.

Nu vet ingen riktigt vad som ska hända för så länge mannen inte är placerad på en rättspsykiatrisk klinik kan han heller inte utvisas eftersom det är den ansvarige läkaren som beslutar när han är transportabel, vilket är ett annat ord för att han kan föras tillbaka till sitt hemland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista