Utländska doktorander ska få samma vilkor som deras svenska kollegor. Foto: Fredrik Persson

Inga fler stipendiedoktorander på Chalmers

Chalmers kommer fortsättningsvis inte att ta in utländska doktorander på stipendium. De kommer istället att anställas av Chalmers.

Det för att de ska få samma anställningstrygghet som deras svenska doktorandkolleger har.

– Det har gått bra för Chalmers den senaste tiden och det är en ganska liten omfattning på de stipendiater vi har, säger Alf-Erik Almstedt som är vicerektor på Chalmers och ansvarig för forskarutbildningen.

Totalt är det cirka 1000 doktorander som forskar och undervisar på Chalmers. Alf -Erik Almstedt tycker att anställningen av de utländska stipendiaterna är en jämställdhetsfråga.

– Vi vill ju inte ha ett a-lag och ett b-lag bland doktorander utan vi vill att alla ska vara fullvärdiga medlemmar i sin forskningsmiljö. I det ligger det att man har samma anställningstrygghet som de andra doktoranderna, säger han, säger han.

Att vara anställd forskare och doktorand på Chalmers innebär att pengarna i lönekuveret kan komma från flera olika håll.

– Det är genom forskningsanslag i första hand och delvis med fakultetsmedel.

Alf Erik Almstedt menar att Chalmers har god nytta av att utländska doktorander anställs.

– En del lyckas lära sig svenska häpnadsväckande fort så vi har en del som undervisar på svenska efter ett par år också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".