Nu kan du träffa polisen på krogen. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Poliser på krogen ska minska stök

"En effektiv tillsyn så kan man minska krogvåldet"
1:29 min

Nu ska polisen ta tag i stöket på krogen. I en satsning så kommer antalet poliser som arbetar med problemen inom krogmiljön i Göteborg nu att fyrdubblas.

– Jag hoppas att det ska minska krogvåldet för det är därför vi är tillsatta. En ansvarsfull alkoholservering är en arbetsmetod och har man då en effektiv tillsyn så kan man minska krogvåldet, säger Göran Stenström som är polisinspektör och den som leder den grupp av poliser som nu skall ut på krogarna

– Vi kommer fortsätta med den tillsynsverksamhet som vi har. Dels en öppen tillsyn där man presenterar sig, visar legetimation eller har uniform. Men vi har också dolda tillsyner och då får man betala sig in och köpa öl eller vin och sitta där ungefär två timmar och se hur det fungerar på krogen.

– Då ser man på ordningsvakterna, om serveringspersonalen ber om leg om någon ser ung ut, plockar man undan disk eller krossat glas och hur toaletterna ser ut, om det är spyor där.

Men är det olagligt?

– Ja, det är det faktiskt. Det ingår i något som kallas ordning och nykterhet i alkohollagen. Och då ska det vara frächt och en positiv atmosfär på krogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".