Den ojämna vården kostar miljoner varje år. Foto:Bertil Ericson/Scanpix

Ojämnlik vård kostar miljoner

"Man saknar ekonomiska resurser för att göra hälsosamma val"
1:34 min

Ojämlikhet i hälsa i Västra Götaland kostar årligen miljardbelopp. En studie slår fast att lågutbildade personer har sämre hälsa än de med längre utbildning.

En ojämlikhet som man med riktade satsningar skulle kunna påverka i en mera gynsam riktning tror Göran Henriksson samhällsmedicinsk rådgivare på Folkhälsokommitèns kansli som svarar för studien.

–  Det handlar ju om de livsvilkor som man lever under. Och levnadsvikoren påverkar individens hälsotillstånd stenhårt säger Göran Henriksson om varför utbildningsgraden syns i hälsan.

På vilket sätt då?

– Ja det kan röra sig om något så enkelt att man saknar ekonomiska resurser för att göra så kallade hälsosamma val. Man börjar röka, dricka eller äter sämre .

Enligt studien ger ojämlikhet i hälsa i Västra Götaland årligen upphov till 1 600 dödsfall i förtid, 27 000 förlorade levnadsår,ett produktionsbortfall motsvarande 2.2 miljarder kronor samt förluster i hälsa på uppåt 14 miljarder kronor .

Det är enorma kostnader som politikerna skulle kunna göra någonting åt, säger Göran Henriksson. Men han tror inte på informationskampanjer utan vill ha effektivare satsningar.

– Nej jag tror inte på informationskampanjer.det har ju prövats i all oändlighet. Det är tom så att det typen av kampanjer ökar ojämlikhet i hälsa därför att de som mår bäst tar till sig de där budskapen bäst, säger han.

– I stället så tror jag att strukturella satsningar måste till. Satsningar som till exempel Angereds närsjukhus som ger möjligheter arbeta på fältet med just den här typen av problematik. En hög grad av medvetenhet måste finnas på den högsta politiska nivån kring den här problematiken. För det är en dyrbar historia, säger Göran Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".