Krafig ökning av RS-virus

Antalet som drabbats av rs-virus har ökat kraftigt senaste tiden.

I Göteborg har senaste veckan 26 fall rapporterats till smittskyddsinstitutet. Det är mer än dubbelt så många som vid samma tid ifjol, Men det förvånar inte Charlotte Larsson, biträdande smittskyddsläkare i Västragötalandsregionen

– Det är inte speciellt oväntat. Det är de här variationerna, toppen kommer vid olika tidpunkter och intensiteten kan också variera något. Varje år har vi infektioner av det här slaget, säger Charlotte Larsson, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Ökningen av infektioner orsakade av RS-virus är kraftig. I Göteborg har under säsongen (höst/vinter) hittills 83 fall rapporterats. Det kan jämföras med 39 fall vid samma tid förra året. Men det exakta antalet drabbade är förmodligen mycket högre eftersom viruset inte måste rapporteras in. Men siffran indikerar ändå en tydlig ökning.

Förkylningsviruset drabbar alla men slår hårdast mot små barn. Hos spädbarn kan det ge allvarliga luftvägsinfektioner, medan större barn får en rejäl förkylning med hosta.

– Har man små spädbarn ska man kanske undvika folksamlingar och personer som är infekterade under den här säsongen. På så sätt kan man kanske undvika att man blir riktigt sjuk av det.

I vilka fall ska man åka in till akuten?

– Det är som vid alla luftvägsinfektioner, i de flesta fall klarar man av att behandla sig hemma, men om man blir allmänt sämre, eller om det tillstöter nånting man undrar över, får man kontakta sjukvården och höra om man ska komma.

FAKTA: RS-VIRUS FARLIGT FÖR SPÄDBARN

Hittills under hösten och vintern har drygt 600 fall av RS-virusinfektioner rapporterats. Bara under vecka fem var antalet i hela landet 178.

RS-viruset är den vanligaste orsaken till att barn yngre än ett år får infektion i de nedre luftvägarna.Feber, hosta och snuva, och ibland pipande andning, är de första tecknen på smittan.

Spädbarn kan bli så sjuka att sjukhusvård krävs.Viruset sprids genom nära kontakter eller kontakt med smittade föremål, viruset kan överleva tolv timmar på en hård yta.Infektionen bryter ut när viruset får kontakt med slemhinnor i mun, näsa eller ögon.Viruset sprids mest bland små barn, yngre än två år.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".