Villaägaren stämdes i Arbetsdomstolen.

Papperslösa fick inte ut sin lön

En villaägare i Askim som stämts i arbetsdomstolen efter att ha låtit fyra papperslösa arbetare utföra arbete på hans villa i Askim, har nu gått med på en uppgörelse.

Männen tog fallet till arbetsdomstolen efter att bara ha fått en tredjedel av sin avtalade lön på sammanlagt 80 000 kronor. Och nu har villaägaren gått med på att betala ut resten av lönen.

Det var sommaren 2009 som en villaägare i Askim lät fyra män utföra anläggningarbete på hans tomt i Askim. Ingen av männen hade just då tillstånd att arbeta i Sverige, två av dem saknade dessutom uppehållstillstånd. 

De fick ett muntligt löfte om 50 respektive 150 kronor i timlön. Arbetet avbröts efter ett bråk som slutade med att villaägaren polisanmäldes för misshandel av en av männen.

De hade då enligt avtalet tillsammans utfört arbete för drygt 80 000 kronor, men bara 30 000, mindre än hälften, hade betalats ut. Trots påtryckningar betalade villaägaren inte ut någon mer lön, och fallet fördes då med hjälp av fackföreningen Syndikalisterna till Arbetsdomstolen.

Nu har villaägaren alltså gått med på en uppgörelse och betalat ut ytterligare 45 tusen kronor i lön till arbetarna. Arbetarna är enligt ett pressmeddelande nöjda med uppgörelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".