I det läget behövs ingen utredning om nya sträckningar, anser kommunledningen. Foto: Daniel Breece/SR.

Ingen utredning om färjetrafiken

Det blir ingen ny utredning om färjetrafiken i Göteborgs södra skärgård. Det säger den rödgröna kommunledningen efter en borgerlig motion som efterlyser bättre kommunikationer mellan öarna och Saltholmen och Fiskebäck.

Efter tre och ett halvt år har kommunledningen sagt nej till en motion från kristdemokraterna, folkpartiet och centerpartiet, med förklaringen att förutsättningarna ändrats med ny fraktterminal i Fiskebäck och snabbfärja mellan öarna och Saltholmen.

Men dubbelt så snabba färjor blev inte dubbelt så bra. I högtrafik räcker snabbfärjan inte till för alla passagerare och i hård blåst och isvinter måste gamla färjan rycka in.

I det läget behövs ingen utredning om nya sträckningar, anser kommunledningen, som i vart fall först vill lösa planfrågor i Saltholmen och på södra älvstranden.

Men folkpartisten Helene Odenjung är inte nöjd med tempot.

– Kanske nån av snabbfärjorna ska gå in till centrala stan istället? Varför inte börja ute vid Saltholmen och Fiskebäck också? Man kanske behöver utöka och framför allt sommartid ha fler båtar som går inifrån stan ända ut i skärgården, säger Helene Odenjung (FP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".