1 av 2
Felen i regionvalet 2010, ur Valprövningsnämndens pressmeddelande.
2 av 2
Valresultatet i Västra Götaland ogiltigförklaras.

Omval kan röra om i politiken

"Förhoppningen är att omval ska ske innan sommaren"
1:52 min

Nu får drygt 1,2 miljoner västsvenskar gå till valurnan igen. Och resultatet kan bli helt annorlunda än vid förra valet, tror statsvetaren Folke Johansson.

– Det är inte alls självklart att den majoritet som bildats klarar sig. Där finns som det ser ut på nationell nivå idag avsevärda möjligheter att det blir en borgerlig majoritet istället. Det innebär att det inte allt för glasklara situation vi haft kan svänga totalt, menar Folke Johansson, statsvetare på Göteborgs Universitet.

Det handlar om 16 stycken borttappade röster på Centerpartiet som gör att landstingsvalet görs om i Västra Götaland.

Sveriges största omval

Nämnden har anlitat matematikprofessor Svante Linusson för att räkna på sannolikheten att de försvunna och felaktigt underkända Center-rösterna har påverkat mandatfördelningen. Och sannolikheten är så hög som 85 procent.

Omvalet omfattar 1 250.000 människor - och därmed är det Sveriges största omval någonsin. Men vad det betyder för valdeltagandet är svårt att säga.

– Det är är en så ovanlig företeelse så det blir nog en viss förvirring. Frågan är hur många som egentligen tar ställning separat i regionvalet. Det är ungefär 15 procent som röstar olika i riksdagsvalet och regionvalet och i så fall är det väljarnas uppfattning om hur rikspolitiken har fungerat som kommer att dominera regionvalet också, menar statsvetare Folke Johansson.

Beslut är giltiga

Och även om omvalet kan påverka politiken framöver så kommer till exempel inga beslut som fattats i regionen kommer att rivas upp.

– De som sitter där nu sitter kvar där tills det blivit ett nytt val och resultatet fastställt. Alla beslut som tagits är giltiga, säger Folke Johansson.

Men när omvalet ska äga rum har man ännu inte bestämt.

– Det är valmyndigheten som beslutar om när det ska ske, efter samråd med oss på länsstyrelsen. Förhoppningen är att omval ska ske innan sommaren, säger Anna Blomberg på Länsstyrelsen.

Emma Svensson
emma.svensson@gmail.com

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".