Judit Hedström, Röda korset, lär göteborgare att rädda liv i Nordstan i dag. Foto: Marcus Léonarde/SR Göteborg.
ALLA HJÄRTANS DAG

"Skippa chokladen - lär hjärträddning"

"Många fler skulle kunna räddas."
1:23 min

Mer än dubbelt så många med hjärtstopp skulle överleva om alla kunde hjärt- och lungräddning, hävdar Röda Korset, som i dag uppmanade göteborgare att strunta i blommor och choklad på Alla hjärtans dag.

I Sverige drabbas varje år mer än 10 000 personer av hjärtstopp

– Forskning och studier har visat att om man påbörjar hjärt- och lungräddning inom de första två, tre minutrarna och kompletterar med hjärtstartare, så kan man öka överlevnadschasen två till tre gårnger för en människa som råkar ut för ett hjärtstopp, säger Judit Hedström på Röda Korset i Göteborg.

Bland de Göteborgare som i dag passerade Röda Korsets tält i Nordstan verkade intresset för att prova på Hjärt- och lungräddning inte speciellt stort. Men två av dem få som stannade till för att öva sig på en docka var Diako Isamael och Sofia Rosendahl.

– Det var svårare än jag trodde. Men det känns tryggt att veta lite mer om hur jag skulle göra om någon föll ihop i min närhet, konstaterar Sofia Rosendahl.

Marcus Léonarde
marcus.leonarde@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".