Sanja och Moa hörde inget från polisen efter att de blivit misshandlade. Foto: Åsa Welander / Sveriges Radio

Lång tid innan polisen hör av sig

"Varför ska jag som blivit misshandlad höra av mig?"
1:58 min

Under 2010 kritiserade Justitieombudsmannen polisen 23 gånger för att utredningar tog för lång tid. Trots att det gått flera månader sedan Sanja och Moa misshandlades har de inte hört ett ord från polisen.

Polisen ska prioritera våldsbrott och jobba för att stärka sitt förtroende. I flera år har de fått i uppdrag av regeringen att bli mer effektiva och våldsbrott har pekats ut som en av polisens viktigaste uppgifter att lösa. Ändå hände ingenting i på flera månader efter att Sanja och Moa blivit misshandlade. Inte förrän Västekot hört av sig började polisen ta i ärendet.

Det var i november Sanja och Moa blev misshandlade i Brunnsparken efter en utekväll. Nu är det februari och de är besvikna på polisen.

Sanj och Moa och ytterligare några kompisar satt på ett kebabhak i centrala Göteborg och åt när tjafset började.

Killarna kallade dem horor och jävla flator och till slut var det Moa som skrek att de skulle springa.

Det har gått över två månader sen den där natten. Både de själva och deras föräldrar har flera gånger hört av sig till polisen, men aldrig fått något svar på vad som händer.

– Morsan sa att jag ska ringa igen, men varför ska jag höra av mig, som precis har blivit misshandlad? Det är ju de som ska höra av sig.

Att det tar lång tid mellan brott och straff är ett uppmärksammat problem. Under 2010 kritiserade JO polisen i 23 fall där det tagit oacceptabelt lång tid. Redan 2008 sa dåvarande JO Mats Melin att att han var mycket bekymrad över de allvarliga bristerna och det tycks inte ha blivit bättre. De beräknar att ungefär 40 procent av alla gånger JO riktar kritik mot polis eller åklagare så gäller det långsam handläggning.

– Att det inte varit nån kontakt är inte acceptabelt, men att utredningen inte är färdig efter två månader är ingenting ovanligt, eftersom vi måste prioritera. Det säger Christina Lycke Ahlbin vid Citypolisen i Göteborg. 

Åsa Welander
asa.welander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".