Vid årsskiftet fanns en och en halv miljard kronor i oanvända forskningsanslag på Göteborgs Universitet. Foto: Scanpix.

Miljardbelopp till forskning läggs på hög

"Vi måste ju se till att öka kapaciteten"
1:30 min

Mängden oförbrukade forskningspengar på Göteborgs universitet har ökat med femtio procent de senaste fem åren. Vid årskiftet hade summan vuxit till en och en halv miljard.

– Kortsiktigt hänger det samman med att vi har haft betydligt fler studenter i systemet det senaste året på Göteborgs Universitet, ungefär 2.500 studenter fler än tidigare. Vi har också fått en ökning av antalet pengar, alltså regeringen och forskningsfinansiärerna har delat ut mer pengar, säger Lars Nilsson som är ekonomichef på universitetet.

För när studenterna blir fler, får forskarna ägna mer tid åt undervisning och mindre åt forskning. Samtidigt ökar mängden pengar som kommer in till universitetet, både från offentliga och privata finansiärer.

– Vi måste ju se till att vi ökar kapaciteten och anställer fler. Förra året anställde vi nästan 200 fler på universitetet, både forskare och lärare, säger Lars Nilsson.

Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, fick förra året 125 miljoner i anslag. Näst mest av alla forskare på Göteborgs universitet. Han tycker inte att de oförbrukade pengarna är något stort problem.

– Det motsvarar egentligen bara en halvårsbuffert, och med tanke på hur forskares situation ser ut är det inte så konstigt.

Är det svårt att få tag på forskare?

– Ja, det är framför allt svårt att få tag på de bästa som man vill sammarbeta med. Det är stor efterfrågan på välutade personer både inom förvaltning, näringsliv och inom universitetet, säger Thomas Sterner, professor i miljöekonomi på Göteborgs universitet.

Jonas Hägglund
jonas.hagglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".