Långa väntetider kan minska förtroendet för polisen. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Väntetider minskar polisens förtroende

"Väntan skapar frustration och ibland också ilska."
1:28 min

Förtroendet för polisen är viktigt och regeringen som gett dem i uppdrag att förtroendet för polisen ska öka. Men Sanja och Moa fick vänta i flera månader efter en misshandel, utan att höra ett ord av polisen.

– Om det här nu skulle hända någon annan gång, eller om man skulle råka ut för något någon annan gång så är man ju på riktigt osäker om man ens skulle göra en anmälan efter det här, säger Moa.

Helén Broo jobbar på Stödcentrum för unga brottsoffer i Göteborg och känner väl igen problemet.

– De tycker ofta att det tar lång tid och de väntar och de vet inte vad som händer och hör ingenting. Dels så skapar det mycket oro och rädsla. Väntan skapar också frustration och ibland också ilska.

Hon förklarar att det kan vara avgörande att få veta vad som händer. En del unga brottsoffer som hon träffat har fått bra information under processen.

– De är ofta väldigt nöjda, även om det dröjer lång tid, så information är väldigt väsentligt. Om man gör en anmälan och känner att den inte blir tagen på allvar så finns det ju en risk att man bestämmer sig för att det inte är värt att göra en anmälan nästa gång.

I det avseendet får hon stöd av Sven-Åke Lindgren, kriminolog vid Göteborgs universitet.

– Det är är en risk och vi är väl redan där, att det finns många som tappar tilltron till rättssystemet, säger han.

Efter att Västekot hört av sig till polisen och ställt frågor har Sanja och Moa till slut blivit kallade till förhör. Men de är osäkra på om det kommer leda någonstans och om anmälan är värd besväret.

– Jag har alltid sagt att jag är en tuff tjej liksom och det är jag ju och jag håller det inom mig ganska mycket. Men det kommer en process när man inte orkar, säger Sanja.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".